Fotografija dana: Japan i mračne posledice tsunamija

Može delovati da se Japan kupa u svetlu, ali ova fotografija pokazuje koliko je sever ove zemlje ustvari u mraku. Sve je posledica stravičnog zemljotresa koje je pogodio ovu zemlju.

Slika je, ustvari, kolaž sastavljen od dve nezavise fotografije. Prva je stara godinu dana i pokazuje osvetljenost Japana na datum od 12. marta 2010. godine. Druga je fotografisana na isti dan, samo godinu dana kasnije. Žuta oblast na slici pokazuje gde je detektovana svetlost na obe fotografije. Crvena svetlost ukazuje na područja gde je svetlost viđena pre godinu dana, 2010. godine, ali sada nije vidljiva zbog posledica zemljotresa.

Samo mali broj svetlsnih izvora se može primetiti oko grada Sendai i raskopane severnoistočne obale Tokija, gde se desio najjači udarac tsunamija.

Veliki delovi Japana i dalje imaju isprekidano snabdevanje strujom, sa mnogo češćim periodima mraka, nego svetlosti, bez obzia na činjenicu da je od zemljotresa i tsunamija prošlo više od nedelju dana.

Obe fotografije je obezbedio satelit F18 koji pripada odbranbenom meterolološkom programu avijacije Sjedinjenih Američkih Država.

This entry was posted in Uncategorized by Darije. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *