Globalno zagrevanje pogoršava vreme na planeti? NASA kaže – DA!

Globalno zagrevanje, bez ikakve sumnje menja uslove života na planeti sa boljeg na gore. Međutim, i dan danas je jako teško utvrditi koji vremenski uslovi i događaji doprinose tom pogubnom zagrevanju. Skoro se pojavio vrlo analitičan rad koji je napisao stariji naučnik klimatologije pri agenciji NASA Džejms E. Hansen (James E. Hansen). Ovaj naučnik kaže (u svom radu), da je globalno zagrevanje skoro potpuno posledica toplotnih talasa, koje neprestano beležimo tokom zadnje decenije.

Sam rad ističe neke od prošlih događaja. Prošlogodišnji vreli talas koji je pogodio Teksas i talas vreline koji je 2003. godine prošao preko Evrope su skoro sigurno izazvani sistematskim promenama klime. Možemo tvrditi sa visokim nivoom sigurnosti da se ovi događaji ne bi desili da nije efekata gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte.

Studija je ispitala ekstremne vremenske prilike od 1951. do 1980. godine, i uporedila ih sa događajima istog tipa za naredni period – od 1980. do 2011. godine. Ispostavilo se da je tokom ranijeg perioda bilo pogođeno samo 2% sveta sa ekstremnim vremenskim prilikama, a tokom poslednjih 30 godina taj procent je negde između 4 i 13 procenata. Po autoru rada, to predstavlja dovoljno da se zaključi da su skorašnji loši uslovi na Zemlji posledica globalnog zagrevanja.

Neki drugi naučnici, koji proučavaju promenu klime, dosta kritički gledaju ovu analizu, tvrdeći da korelacija između globalnog zagrevanja i posebno ekstremnih vremenskih uslova nije dovoljno velika da bi postojala veza između njih.

Drugim rečima, i dalje nemamo dovoljno podataka da bismo mogli da postavimo uzročno posledičnu vezu između globalnog zagrevanja i pogoršanja vremenskih uslova na planeti.

This entry was posted in Uncategorized by Darije. Bookmark the permalink.

One thought on “Globalno zagrevanje pogoršava vreme na planeti? NASA kaže – DA!

  1. Ako znamo da pored globalnog zagrevanja, na koje CO2 moze imati minimalan uticaj, imamo i ovoliki broj zemljotresa, vulkana, tornada, poplava, a uzrok tome nije CO2 vec pojacana aktivnost u zemljinom jezgru (periodni-mendeljev sistem hemiskih elemenata ne miruje). Prelaz jednih elemenata u drugi, ili stvaranjem novih , prati i oslobadjanje ogromne kolicine raznih energija cije kretanje kroz jezgro stvaraju vrtloge koji obaraju avione ili na moru potapaju brodove, na kopnu razaraju gradove,
    TORNADO NASTAJE U ZEMLJINOM JEZGRU A NE U OBLACIMA ,
    Kada oslobodjena energija stigne do zemljine kore, u zavisnosti od snage izaziva zemljotrese vulkane ili samo povecava njenu temperaturu .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *