Jugoslovenska Galaksija

Pod okriljem Bigz-a, vrlo perspektivne izdavačke kuće u vreme stare Jugoslavije, objavljivan je naučni časopis “Galaksija”. Interesovanje za nauku je bilo izuzetno među narodima i narodnostima, i sada se svi sećaju tog časopisa kao kvalitetnog izdanja. U galeriji, koju prilažemo, nalaze se izbor naslovnih strana časopisa koji je izlazio punih 20 godina i koji se uvek trudio da bude u toku sa savremenim tokovima u nauci.

Autori tekstova su se trudili da izopšte sve što je predstavljalo kvazi nauku i da se skoncentrišu na činjenice, podatke i vesti koje su naučno važne. Časopis je bio čitan po celoj Jugoslaviji, i mnogima je predstavljo jedinstveni uvid u to šta se dešava u savremenom svetu nauke.

Galerija se može naći na blog sajtu Yugodrom, a veći izbor na flickr izdanju tog sajta.

Naslovi koji se mogu pročitati na tim naslovnim stranama časopisa predstavljaju, i danas, važne teme u nauci, a mnoge od njih su, u međuvremenu, postale važne i van okvira naučnog sveta.

U duhu, upravo završenog festivala nauke, koji se bavi popularizacijom istraživačkog duha u Srbiji, evo jednog osvrta na naučnu prošlost jedne države, koje više nema, ali je imala potencijala i u tom značajnom polju – nauci.

[nggallery id=4]

This entry was posted in Uncategorized by Darije. Bookmark the permalink.

2 thoughts on “Jugoslovenska Galaksija

  1. To je bio izuzetan časopis, jer sam mnogo uživao u čitanju nekoliko primeraka, koje sam pronašao zabačene kod nekih rođaka.

  2. Najomiljeniji i jedini koji sam ozbiljno citala, ne ubrajajuci Siriuse, sa kojim je pocelo moje putovanje kroz svet SF-a. Prvi susret je bio sa brojevima Galaksije iz 70-tih, koje sam otkrila u kuci i koje jos uvek cuvam. Lepo je sto ste posvetili stranicu o tom sjajnom casopisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *